• 1396/07/04 - 13:56
  • تعداد بازدید خبر : 85
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

توصیه های بهداشتی ایام محرم و صفر

آیین نذری دادن در ماه های محرم و صفر به اوج خود می رسد. با رعایت نکات بهداشتی می توان از بروز بیماریهای عفونی روده که در مکانهای عمومی تهیه و توزیع غذا زیاد است، پیشگیری کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی گیلان (وبدا)؛ آیین نذری دادن در بین ایرانیان، سنتی دیرینه دارد. این مهم در ماه محرم و صفر به خصوص در روزهای تاسوعا و عاشورا به اوج خود می رسد. در این زمینه، توزیع نذورات و غذا در این ایام در تکایا و مساجد رایج است. اما آن چه در این میان حایز اهمیت می باشد، حفظ سلامت مردم با رعایت برخی نکات بهداشتی در اماکن تهیه و توزیع غذا است.

با توجه به اینکه احتمال بروز بیماری های عفونی روده در مکان هایی که به صورت دسته جمعی، غذا تهیه و توزیع می‌شود، زیاد است، با رعایت نکات بهداشتی می توان از بروز این بیماریها پیشگیری کرد.

💢 نکات بهداشتی ضروری در اطعام دهی در مراسم عزاداری محرم و صفر که بایستی توسط افراد درگیر به ویژه مسئولین هیئت ها، هیئت امنای مساجد، تکایا، مسئولین موکب ها و ایستگاه های صلواتی رعایت شود :

1 – هرگونه پخت و پز باید در مکان هایی با شرایط بهداشتی صورت پذیرد .

2- کلیه افراد درگیر در توزیع آب ، چای و غذا باید دارای کارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت ضروری است .

3 – مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و توصیه می گردد از مواد غذایی مشمول بسته بندی که مورد تایید وزارت متبوع است استفاده شود .

4 – از فرآورده های خام دامی با کشتار مجاز و یابسته بندی شده که مورد تایید وزارت متبوع و سازمان دامپزشکی است، استفاده شود.

5 – احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی تهیه گردد .

6 – از نمکهای بسته بندی ید دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو در تهیه و پخت غذا ، برنج و مصرف روی سفره ها استفاده شود.

7 – در تهیه غذا از روغن های دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود .

8 – از ظروف مناسب در آشپزی استفاده شود.

9 – در هنگام توزیع غذا، از راه رفتن افراد توزیع کننده بر روی سفره ها خودداری گردد .

10 – از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی ( حداکثر دو ساعت ) خودداری گردد.

در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت ، باید مواد غذایی پخته در زیر 4 درجه سانتی گراد یا در بالای 63 درجه سانتی گراد ( روی شمعک گاز) نگهداری تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد .

11 – از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خودداری شود. ( بعضا هیئت ها و نذر دهنده ها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بسته بندی می کنند که اینکار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران می شود . )

12 – از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه خودداری شود

13 – در صورت توزیع سبزی و سالاد ، رعایت مراحل چارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه می شود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود .

14 – در ضمن با نصب تابلوها و یا اطلاعیه ممنوعیت استعمال دخانیات و جمع آوری زیرسیگاری ها از استعمال مواد دخانی در محل های مسقف خودداری گردد .

15 – از آب آشامیدنی سالم استفاده گردد .

16 – شستشو و گندزدایی مستمر ظروف چند بار مصرف که برای توزیع آب ، چای و مواد غذایی استفاده می شود ، صورت پذیرد.

17 – در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم از ظرف یکبار مصرف مناسب ترجیحا ً ظروف یکبار مصرف گیاهی ، سلولزی و آلومینیومی استفاده شود . ( استفاده از ظرف کبار مصرف پلی استایرینی برای مواد غذایی و نوشیدنی گرم و داغ ( بالای 65 درجه سانتی گراد ) مناسب نمی باشد . )

18 – ضمن رعایت نظافت ، شستشو و گندزدایی مستمر سرویس های بهداشتی نسبت به نصب سیستم لوله کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع دستشویی اقدام گردد.

19 – پسماندهای تولید شده به صورت بهداشتی جمع آوری ، انتقال و دفع گردد . بویژه در کنار هر ایستگاه صلواتی سطل یا کیسه جهت جمع آوری مرتب ظرف و لیوان های یکبار مصرف استفاده شده نگهداری شود .

20 – سعی شود در توزیع آب شرب و یا شیر در بین دسته ای عزاداری و یا در مراسم با لیوان یکبار مصرف صورت بگیرد .

21 – از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی که آب و شربت داخل آن است، جلوگیری شود .

در ضمن نظر به اهمیت موضوع و توزیع غذا در ظروف یکبار مصرف در حد زیاد در طول مراسم عزاداری و همچنین حفظ سلامت مصرف کنندگان جهت توزیع مواد غذایی و نوشیدنی خصوصا ً مواد غذایی و نوشیدنی گرم و داغ توصیه می گردد که از ظرف یکبار مصرف پلی استایرینی و پی وی سی شفاف و رنگ روشن استفاده نگردد./ن

  • گروه خبری : دانشکده دندانپزشکی
  • کد خبر : 30060
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1396/07/04 13:56